Hopp til innholdet

Hva trenger jeg for å koble opp et lydsystem og hvordan gjør jeg det?

MYE BRUKTE KABLER


MYE BRUKTE HØYTTALERE

Du har to typer høyttalere; aktiv og passiv høyttaler

Aktiv høyttaler har innebygget forsterker og kobles opp med XLR og eurokabel.

Passiv høyttaler har ikke innebygget forsterker og kobles med speakon-kabel fra høyttaler til ekstern forsterker.

Parametere aktiv høyttaler

Aktive høyttalere er ofte veldig fleksible og har derfor mange knapper på baksiden av høyttaleren som kan være litt forvirrende. Nedenfor er et utsnitt av panelet på en aktiv høyttaler og hva de ulike knappene betyr.

Koble mikser til aktive høyttalere

Koble mikser til aktive høyttalere med sub

Koble passiv høyttaler

Passive høyttalere trenger ekstern forsterking. Det finnes mange ulike typer forstekere på markedet, men det de fleste har til felles er at de har xlr-innganger og speakon-utganger. Ofte er disse inn og utgangene navngitt med tall eller bokstaver (f.eks ch1 eller ch A). Kanalen har alltid samme navn på inngang som utgang (f.eks er ch B på inngang er den samme som ch B på utgang osv).

Om du plugger xlr fra left på mikseren inn i ch1 på forsterkeren, skal du plugge speakon fra ch1 fra forsterkeren og inn i venstre høyttaler.

De fleste forsterkere har disse pluggene på baksiden. På forsiden finner man ofte gain (volum) og noen ganger muteknapper. Det er viktig å la mute være inne frem til mikseren er skrudd på. Om forsterkeren ikke har mute-knapp må du vente til mikseren er koblet til og skrudd på før du skrur på forsterkeren, dette for å unngå smell i høyttalerne. Gain skal som regel stå på fullt, men om du opplever støy i anlegget uten at noe annet enn mikser er koblet til kan det hjelpe å skru ned gainen på forsterkeren litt.

Eksempel på frontpanel på forsterker med meny
(Husk å sjekk manual om du er usikker)

Viktig huskeregel
Koble til og skru på mikser FØR du skrur på høyttalerne. Dersom du glemmer dette kan det komme et høyt smell i høyttalerne når du skrur på mikseren. Om du bruker passive høyttalere må du skru på mikseren før du skrur på forsterkeren.